Петаскейл суперкомпютърът Discoverer с тегло 30  тона е поместен в

...
Петаскейл суперкомпютърът Discoverer с тегло 30  тона е поместен в
Коментари Харесай

Българският суперкомпютър е кандидат за юнския Топ 500


Петаскейл суперкомпютърът Discoverer с тегло 30  тона е поместен в София Тек Парк
(снимка: Лилия Йотова / предоставена от Atos)

Българският суперкомпютър, част от мрежата EuroHPC, ще проработи през юли, стана ясно от среща на екипите на компанията Atos и София Тех Парк, където е основана машината, с френския дипломат у нас Флоранс Робин.

„ Предстои да приключим всички нужни проби на конфигурацията и да създадем нужното образование на екипа в София. Целта ни е още през юни Discoverer да влезе в по целия свят ”, съобщи Ярослав Войтех, началник на плана от страна на Atos и оглавяващ звеното HPC & Big Data на компанията в Чехия.

Проектът за високопроизводителната машина се извършва от консорциум „ Петаскейл суперкомпютър – България ” с водещ сътрудник „ София Тех Парк ” АД, а доставката, монтажът и образованието на екипа са поверени на френската компания за цифрова промяна Atos.
още по тематиката
Основната цел на суперкомпютъра в България е да поддържа редица научноизследователски и иновационни действия, да подтиква индустрията, основана на потреблението на технологии за преструване, моделиране и оптимизация.

„ Наличието на суперкомпютъра ще трансформира страната ни в цифров хъб, в който да се включат представители както от академичната общественост, по този начин и от бизнеса. Връзката на Discoverer с останалите изчислителни центрове от ще даде опция и за ефикасна взаимна работа с водещи европейски откриватели и експерти, както и за шерване на знания, технологии и опит ”, сподели Тодор Младенов, изпълнителен шеф на София Тех Парк.

„ В сърцето на българския суперкомпютър има и парченце от Франция ”, сподели дипломат Флоранс Робин
(снимка: Лилия Йотова / предоставена от Atos)

Подготовката на фрагменти в региона на HPC ще бъде основно за бъдещето развиване на България, съобщи Симеон Стоянов от „ Петаскей Суперкомпютър – България ”. За да има резултати в тази посока, е значимо да се насърчи съдействието сред бизнеса и университетските среди, считат участниците в срещата.

„ Това е стратегически план с голямо значение освен за Европа, само че и за България, който имам вяра, че ще донесе големи изгоди както за развиването на научно-технoлогичната сфера, по този начин и за стопанската система ”, сподели дипломат Робин, като акцентира, че „ в сърцето на българския суперкомпютър има и парченце от Франция ”.

Петаскейл суперкомпютърът е поместен в 12 изчислителни стелажа, като са налични още 2 стелажа с помощна инфраструктура. Базиран е на архитектура BullSequana XH2000 на Atos и процесори AMD EPYC с общо 144 384 ядра, има оперативна памет над 300 терабайта и 2 петабайта сторидж потенциал. Процесорите се охлаждат посредством топла вода, я цялата система е подсигурена посредством непрекъсваемо зареждане с мощ 1 MW.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР